Mayam Ellemental Hidroxid de sodiu NaOH-400 gr fulgi

Hidroxid de sodiu NaOH-400 gr fulgi

Puterea Plantelor In stoc limitat

SKU 16730
29,56 lei TVA inclus
+
-
Vezi alte produse din categoria > Ingrediente cosmetice Active cosmetice
Produsul a fost adaugat. Vezi cosul

Descriere Hidroxid de sodiu NaOH-400 gr fulgi de la Mayam Ellemental

Sodă caustică fulgi, puritate min 98%, potrivită pentru prepararea de săpunuri.

SODĂ CAUSTICĂ FULGI
PURITATE MIN. 98%CAS no. 1310-73-2
EINECS (EC no) 215-185-5
Numar de inregistrare REACH 01-2119457892-27-0019
Număr ONU 1823
Cuvant de avertizare: PERICOL
Pictograme si simboluri de pericol: GHS05: coroziv

Fraze de pericol:
H314: Provoacă arsuri grave ale pielii şi lezarea ochilor
H290: Poate fi corosiv pentru metale.

Fraze de precautie:
P260: Nu inspiraţi praful.
P280: Purtaţi mănuşi de protecţie/îmbrăcăminte de protecţie/echipament de protecţie a ochilor/echipament de protecţie a feţei.
P303+P361+P353: ÎN CAZ DE CONTACT CU PIELEA (sau părul): scoateţiimediat toată îmbrăcămintea contaminată. Clătiţi pielea cu apă/faceţi duş.
P305+P351+P338: ÎN CAZ DE CONTACT CU OCHII: clătiţi cu atenţie cu apă timp de mai multe minute. Scoateţi lentilele de contact, dacă este cazul şi dacă acest lucru se poate face cu uşurinţă. Continuaţi să clătiţi.
P310: Sunaţi imediat la un CENTRU DE INFORMARE TOXICOLOGICĂ sau un medic.

Mod de utilizare pentru fabricarea săpunurilor:

Echipamente 

Pentru a putea prepara săpun, veți avea de nevoie de următoarele instrumente/echipamente:

- un cântar electronic (de bucătărie), de preferat cu precizie de cel puțin o zecimală în cazul în care veți avea nevoie să măsurați cantități sub 1 g
- un blender vertical pentru amestecarea compoziției. Se poate folosi și telul în caz că nu aveți unul disponibil, doar că procesul va dura considerabil mai mult timp.
- mănuși, deoarece se lucrează cu subsanțe corozive, este nevoie să protejăm mâinile
- ochelari de protecție, pentru a proteja ochii de eventualele stropiri
- vase termorezistente, oale de inox sau emailate, recipiente din plastic ce rezistă la temperaturi mai ridicate utilizate pentru a amesteca compoziția, pentru a topi sau încălzi uleiruile
- pahare Berzelius sau alte recipiente termorezistente folosite pentru a prepara soluția de NaOH care se poate ridica pâna la temperatura de 100°C
- spatule de silicon sau linguri de plastic sau inox cu care se dozează și amestecă ingredientele
- vase/boluri pentru cântărirea diferitelor ingrediente
- matrițe sau forme de silicon pentru turnarea compoziției săpunului 

Este de recomandat ca vasele și instrumentele folosite pentru producerea de săpun să fie folosite exclusiv pentru acest scop. De asemenea, este bine ca să fie pregătite mai multe recipiente decât este necesar, în caz că este nevoie să se cântărească sau să se porționeze diferite ingrediente. Volumul ales pentru recipientele în care se va amesteca compoziția săpunului este recomandat să fie mai mare decât compoziția finală deoarece în timpul amestecării cu blenderul, aluatul poate stropi în afară. 

Alte echipamente de care s-ar putea să mai aveți nevoie:

- vase/oale pentru baie-marină
- aragaz sau plită pentru a încălzi ingredientele
- termometru adecvat pentru a putea măsura temperatura lichidelor
- mini-mixer pentru a amesteca coloranții sau alți aditivi
- pipete Pasteur pentru dozarea unor ingrediente lichide la volume mici
- sită pentru substanțe sub formă de pulbere
- unelte pentru tăiat săpunul, cuțite și blaturi de lemn sau plastic
- șervețele de hârtie și lavete de bucătărie pentru curățare
- un flacon cu pompiță umplut cu alcool sanitar de 70° sau alcool etilic pur de 96° pentru pulverizarea săpunului turnat și curățarea spațiului de lucru 

Mod de lucru 

Înainte de a începe prepararea săpunului pregătiți toate ustensilele și echipamentele pe masa de lucru, să fie la îndemână. Așezați cântarul în mijlocul mesei și în jurul cântarului recipientele cu care veți lucra. 

Efectuați cântăririle de substanțe necesare din rețetă: de ex. soda caustică, apa distilată și uleiurile. Uleiurile după cântărire se pot pune pe baie marină sau în cuptor cu micronunde pentru topire sau încălzire.
După ce aveți toate toate materialele cântărite, puteți trece la dizolvarea sodei caustice în apă. 

Se îndepărtează apoi de pe masa de lucru echipamentele de care nu mai este nevoie și se pregătesc vasele în care va fi preparată compoziția săpunului. Așezați în centrul spațiului de lucru vasul în care se va face amestecarea compoziției. Uleiurile încălzite, soluția de hidroxid de sodiu, rețeta și blenderul se vor așeza în jurul vasului.

În vasul în care se va face amestecarea, turnați uleiurile încălzite peste care turnați încet soluția de hidroxid, ambele să fie la temperatura de 35-50°C. 


Imersați blenderul având grijă să nu introduceți prea multe bule de aer în compoziție și mixați. Amestecul va începe să devină opac lăptos odată ce uleiurile și hidroxidul de sodiu au început să se emulsifice. Continuați să amestecați cu blenderul și eventual alternativ cu o spatulă până ce compoziția atinge consistența unei budinci fine și moi. 

În momentul în care puteți să trasati linii cu blenderul pe suprafața amestecului și acestea își pastează forma un timp ați ajuns la ”trace”. În funcție de uleiurile dar și aditivii folosiți, acest lucru se poate întâmpla după 5-15 minute de amestecare. Diferite substanțe precum uleiurile esențiale sau parfumantele, argilele sau ceara pot accelera producerea de ”trace”, discount-ul de apă de asemenea. Unii aditivi se adaugă la diferite stagii ale ”trace” chiar din acest motiv, pot îngroșa compoziția mult, turnarea acesteia în forme fiind mai dificilă. 

După ce ați atins nivelul dorit de consistență al aluatului, puteți trece la turnarea compoziției în matrițe. Pentru formele cu model este de preferat ca aluatul să fie mai fluid, iar dacă se dorește realizarea de modele pe suprafața săpunului, acesta trebuie să aibă o consistență mai groasă.  

Pulverizați suprafața săpunului cu alcool pentru a limita formarea carbonatului de sodiu (soda caustică intră în reacție cu CO2 din atmosferă și pe suprafața săpunului apare o peliculă albă).

După turnarea în forme, săpunul se așează într-un loc curat și ferit de praf și se lasă la răcit și solidificat. Acest lucru poate dura între 1-3 zile în funcție de rețetă. Dacă săpunul este în continuare moale la atingere, se mai poate lăsa în forme câteva zile sau se poate pune în frigider să se întărească.

După ce săpunul s-a întărit, se scoate din matrițe și se taie dacă este nevoie cu cuțitul sau cu echipament special pentru tăiat săpunuri.

A nu se depozita la îndemâna sau vederea copiilor. A se păstra la loc uscat, răcoros, închis etanș. A nu se inhala, a nu se ingera! A se proteja ochii și pielea pe parcursul manipulării produsului.

Ai cumparat sau primit acest produs? Spune si altora parerea ta.
Cosul este gol
Nu ai produse favorite