Descriere Naut 500 gr de la Pirifan
Naut, Pirifan, 500 gr
Naut - nautul este originar din Asia Mica, de unde a fost introdus in Europa de est in Evul Mediu si a devenit popular abia in secolul al 17lea. Nautul are un continut ridicat de proteine benefice, dar si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi. Importante sunt si sarurile minerale din compozitia nautului, dintre care mentionam fosfor, potasiu magneziu, calciu sau fier. Vitaminele benefice pentru organismul uman continute de boabele de naut sunt, printre altele, vitamine A, C, sau complexul de vitamine B (B3, B5).
Istoric: nautul este originar din Asia Mica, de unde a fost introdus in Europa de est in Evul Mediu, si a devenit popular abia in secolul al 17lea. In romania s-a consemnat prezenta culturilor de naut de pe vremea cand Dobrogea era parte componenta din Imperiul Otoman. In prezentul, nautul este o planta foarte populara in Rusia, Asia Centrala, Africa, India, dar si in Europa (in mod special in Spania, Italia si Bulgaria.
Proprietati: nautul are un continut ridicat de proteine benefice, dar si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi. Importante sunt si sarurile minerale din compozitia nautului, dintre care mentionam fosfor, potasiu magneziu, calciu sau fier. Vitaminele benefice pentru organismul uman continute de boabele de naut sunt, printre altele, vitamine A, C, sau complexul de vitamine B (B3, B5).
Beneficii: nautul are o valoare nutritionala deosebita, putand inlocui cu succes proteinele din carne. Boabele de naut de la ajuta la combaterea constipatiei, datorita fibrelor insolubile din compozitia sa. De asemenea, boabele de naut sunt sarace in grasimi, previn afecsiunile cardiovasculare si reduc nivelul de colesterol negativ din sange. Boabele de naut sunt recomandate in curele de slabire, ele controland pofta de mancare prin producerea rapida a senzatiei de satietate.
Retete: Salata cu naut si ghimbir se prepara usor si este extrem de benefica starii de bine a organismului uman. Ingredientele necesare sunt 50 gr boabe de naut, 4 cm felii de radacina de ghimbir, 1.5 linguri de suc de lamaie, o jumatate de lingurita de sare de mare si un sfert de lingurita de piper negru proaspat macinat. Boabele de naut se scurg si se clatesc in apa rece, in timp ce ghimbirul se curata si se taie in fasii subtiri. Se adauga ingredientele mentionate mai sus, si avem in fata o salata gustoasa, hranitoare, si extrem de sanatoasa.
Valori nutritionale medii/100g:
- valoare energetica 1580 kj /370 kcal
- proteine 20 gr
- glucide 61 gr
- lipide 5 gr
- fibre 17 gr.
Naut 500 gr - producator Pirifan se regaseste in categoria Produse alimentare - Leguminoase si face parte din oferta magazinului online cu produse naturiste si bio PutereaPlantelor.ro