Chimenul (Carum carvi, Nigella sativa), cunoscut si sub numele de Caraway sau Nigella, are o istorie lunga de utilizare atat ca planta medicinala, cat si ca un aromat condiment.
Uleiul esential de chimen, cunoscut si sub numele de ulei de seminte de chimen sau ulei de nigella, este extras din semintele plantei Carum carvi.
Originar din Europa, Asia de Vest si Africa de Nord, chimenul a fost folosit inca din timpurile antice.
Semintele de chimen au fost gasite de catre arheologi in situri datand inca din epoca de piatra in Europa.
In Egiptul antic, chimenul a fost utilizat atat in scopuri medicinale, cat si culinare, utilizarea sa fiind atestata inca din anul 1500 i.e.n., fiind inclus chiar si in ritualurile de inmormantare ale faraonilor.
In Evul Mediu, chimenul a fost cultivat de catre calugarii din manastirile de pe Vechiul Continent pentru utilizare in medicina traditionala, unde era adesea utilizat in combinatie cu alimente grele pentru a ajuta la prevenirea indigestiei.
Chimenul a fost adus in America de catre colonistii europeni, unde a devenit o planta populara in bucataria coloniala.
Astazi, chimenul este cultivat pentru semintele sale aromate care sunt folosite in preparate culinare pentru a adauga un plus de aroma mancarurilor traditionale bucatariei Europene, din Orientul Mijlociu, sau din Asia.
Uleiul esential de chimen se obtine printr-un proces atent de distilare cu aburi a semintelor plantei Carum Carvi.
In acest proces, aburul trece prin semintele de chimen, eliberand uleiul esential care este apoi colectat cu grija in recipiente care nu lasa lumina si aerul sa patrunda pentru a pastra proprietatile uleiului.
Acest ulei este adesea folosit in medicina traditionala pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriane, antimicrobiene, antimicotice si imunostimulatoare.
Continutul sau de carvona, limonen si linalool sunt cele trei componente sinergice care fac dun uleiul esential de chimen un redutabil antibacterian.
In plus, a fost studiat pentru potentialul sau in gestionarea diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale si astmului.
Uleiul esential de chimen poate ajuta la reducerea flatulentei, a balonarii si a indigestiei. De asemenea, poate stimula productia de suc gastric, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea digestiei.
Uleiul esential de chimen poate fi folosit si in aromaterapie, unde este apreciat pentru parfumul sau distinct, picant si puternic. Este, de asemenea, utilizat in unele produse cosmetice pentru piele si par, datorita proprietatilor sale hidratante si nutritive.
Efect: antihistaminic, antiseptic, expectorant, diuretic, tonic, dezinfectant, digestiv, insecticid, stimulent, carminativ, antioxidant puternic, antidepresiv, hipotensiv.